Üdvözöljük a

Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fontos változás a kötelező kamarai hozzájárulás megfizetésében

2022. január 6.

A gazdasági kamarákról szóló törvényben meghatározott éves 5.000,- Ft összegű kamarai hozzájárulás jövőbeni megfizetésével kapcsolatban a következőkről tájékoztatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozásokat:

 

A kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának, hanem az országos kamarának, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a 12100011-10639683 számú bankszámlára.

 

Amennyiben az Ön vállalkozásának, illetve az Ön által vezetett vállalkozásnak a 2021. december 31-ét megelőző időszakra vonatkozóan hátraléka van a kamarai hozzájárulás megfizetése vonatkozásában, úgy azt változatlanul a székhelye szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamara felé szíveskedjék rendezni.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Ipakamara bankszámlaszáma: 14100134-12287549-13000004

 

A közlemény rovatban kérjük, hogy minden esetben tüntesse fel a vállalkozás 11 számjegyű adószámát a befizetés beazonosítása érdekében.

 

Kérjük, hogy a jövőbeni befizetéseinél eszerint szíveskedjék eljárni.

 

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a 2022. január 1-jét követően az MKIK által beszedett kamarai hozzájárulás 90 %-a az eddigi gyakorlatnak megfelelően a területi kamarai hálózathoz kerül és azon kamarai tevékenységek, illetve szolgáltatások pénzügyi fedezetéül szolgál, amelyeket a területi kamara az Önök részére is nyújt. A beszedés központosítása kizárólag a forrásallokáció hatékonyságának javítását szolgálja.

 

Adattörlés - Kereskedők figyelmébe!

2021. december 13.

Technikai hátteret nyújt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításában. Bizonyos elektronikai termékek esetén a kereskedők kötelesek átadni az adattörlő alkalmazás használatához szükséges adattörlő kódot tartalmazó címkét a fogyasztónak.

Szájmaszk használata a Kamara irodáiban

2021. november 8.

Tisztelt Ügyfeleink!

 

Kérjük, hogy 2021. november 8-tól a Kamara ügyfélszolgálati irodáiban történő ügyintézés során orrot és szájat eltakaró maszkot viseljenek!

 

Köszönettel: Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

Együttműködési megállapodást írt alá a Nagykanizsai és a Kapronca-Körös Megyei Kamara

2021. szeptember 9.

Együttműködési megállapodást kötött a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara és a Kapronca-Körös Megyei Kereskedelmi Kamara a térség gazdasági együttműködésének segítése és a Horvát-Magyar-Szlovén EU-s mini régiós együttműködés megteremtéséért. Ez utóbbi a jövőre épülő nagykanizsai Science Park és a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ képzéseire épül.

In memoriam Rákhely Árpád

2021. augusztus 25.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara is búcsúzik Rákhely Árpádtól.

Elnök és örök újító - Interjú dr. Polay József elnökkel a Férfiak Fókuszban magazinban

2021. július 15.

Régésznek készült, aztán a sors úgy hozta, hogy közgazdász lett. Ő volt az ország legfiatalabb bankigazgatója. Már akkor megmutatkozott újító mivoltja, ami azóta a kanizsai kamara elnökeként is jellemzi. Csapat­építőként hisz a pozitív energiák összeadódásában, s talán ennek is köszönhető, hogy nem ismer lehetetlent. Dr. Polay József egyike azon mozgatórugóknak, melyek nélkül Nagykanizsa nem lenne az, ami.

Az építőipari vállalkozások online felületen jelezhetik a hiánytermékeket

2021. július 15.

Az építőipari vállalkozások az epito.emi.hu oldalon adhatják meg, hogy milyen termékek hiánya nehezíti, hátráltatja a beruházásaikat. Az adatbázisban összegyűlt információk alapján a szaktárca felderíti a lehetséges helyettesítő termékeket, valamint azt, hogy azokat honnan lehet beszerezni.

Augusztus 1-től nagy változás jön a vendéglátóhelyeken

2021. július 15.

Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását.

A tavaly decemberben módosított kereskedelmi törvénytől azt várják, hogy visszaszorítsa a hazai vendéglátóiparban a kizárólagos italbeszerzési szerződéseket, valamint elősegítse a kisebb italgyártók piacra lépését. A jogszabályi változások alapján a vendéglátósoknak egyes italkategóriákban legalább két különböző gyártó termékeit kell kínálniuk.

A másik lényeges újdonság, hogy a vendéglátóhelyek italkészleteik legfeljebb 80 százalékát szerezhetik be ugyanazon gyártótól az egyes italkategóriákban. Ezen rendelkezés alól csupán a csapolt sör lehet kivétel, ha az érintett vendéglátóhely biztosítja legalább egy kisüzemi sör folyamatos, csapon történő értékesítését.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett határátlépéssel kapcsolatos szabályok

2021. július 15.

Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából június 23-tól korlátozások nélkül lehet belépni Magyarország területére, kivéve légi úton, a határnyitás nem állampolgársághoz, hanem határátkelőhelyekhez kötött.

Már igényelhetőek a Széchenyi újraindítási hitelek

2021. július 12.

Július elsejétől öt új, a hazai vállalkozások újraindítását segítő hiteltermék igényelhető a Széchenyi Kártya Programban. Az elmúlt több mint 15 évben a Széchenyi Kártya Program bizonyította, hogy hozzájárul a magyar vállalkozások stabil működéséhez, ezáltal munkát és megélhetést biztosítva a magyar családoknak.

Üvegkapu

2021. június 10.

A 2021. LXIII. törvény 1-2 §-át, amely szerint a Kormány által rendeletben meghatározott építőipari kivitelezési tevékenységekhez kapcsolódó foglalkoztatás átláthatóságának elősegítése érdekében Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszer működik, olvasható a Magyar Közlönyben.

KKV Kérdőív a koronavírus gazdasági hatásairól

2021. június 3.

A KKV-k vonatkozásában egy Covid alatti és utáni helyzetet elemző kérdőíves felmérést végzünk.

Modern Vállalkozások Programja – Digitálizációval a fenntarthatóságért országos, online konferencia

2021. május 17.

A koronavírus járvány egyik legnagyobb eredménye, hogy megnőtt a home office-ban dolgozó munkavállalók száma. Ma már eljutottunk odáig, hogy sok vállalat a járvány lecsengése után is megtartja az otthoni munkavégzés lehetőségét. Ehhez azonban az kell, hogy a munkavállalók megfelelő minőségű eszközökön dolgozzanak, amelyekről gyorsan, zökkentőmentesen és biztonságosan tudják használni a munkahelyi alkalmazásokat. Működjön az online kapcsolattartás cégen belül és kívül is, valamint fontos az is, hogy a papír alapú folyamatok jelentős része digitális útra térjen. Ezen feltételek megteremtése sok esetben nem költségtakarékos megoldás, megtérülésük olykor hosszabb időt vesz igénybe, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy olyan új és manapság egyre hangsúlyosabb elvek erősödnek fel a hátterükben, mint a környezet védelme.

A kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítására tett javaslatot a kamara - Sajtóközlemény

2021. március 24.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyeztetést folytatott a miniszterelnökkel a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében. Az MKIK teljes mértékben elkötelezett az emberi élet megóvása iránt azzal, hogy ezt kísérnie szükséges egy jól strukturált gazdasági újraindítási tervnek, amely magában foglalja az üzletek és szolgáltatások gyorsabb ütemű, célzott és rendkívül felelősségteljes megnyitását. Az MKIK ezen javaslata összhangban áll valamennyi Európai Uniós tagállam gyakorlatával, intézkedéseivel.
 

Két hét múlva már minden számlát lát az adóhivatal

2021. március 18.

Március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak. Április 1-től minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal.

Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön - további vállalkozásokkal bővült a lista

2021. március 18.

2021. március 16-tól újabb vállalkozói kör számára  válik elérhetővé a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön.

Képzési lehetőség

2021. december 13.

A Magyar Turisztikai Ügynökség ingyenes képzési lehetőséget biztosít a turizmus-vendéglátás szektorban dolgozók részére.

A Turizmus Akadémia weboldalon (https://hozzaferheto.turizmusakademia.hu/hu) elérhetőek az orvosi, a szenior és az akadálymentes turizmussal kapcsolatos általános és termékfejlesztési tudnivalók, amelynek bázisát a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai publikációi és a program keretében elvégzett kutatások biztosítják. Az oldalon található tartalmak hozzáférése regisztrációhoz kötött, de díjmentes, ezzel is támogatva a vállalkozásokat, munkavállalókat.

20 éves évforduló és jövőkép felvázolása

2021. szeptember 6.

Kivonat dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökének és a Magyar Közgazdasági Társaság nagykanizsai szervezet tiszteletbeli elnökének hozzászólásából.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021 pályázat!

2021. július 22.

Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (OFA Nonprofit Kft.) hatodik alkalommal hirdeti meg "Az Év Felelős Foglalkoztatója" elnevezésű pályázatát.

Széchenyi Kártya Program GO!

2021. július 15.

Széchenyi Újraindítási Hitelek Vállalkozása jövőjéért!

Állami támogatással

SZKP GO!

 

 

 

 

Önfoglalkoztatók támogatásának bővítési javaslata – ITM válasz

2021. július 15.

Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról szóló 310/2021. (VI. 7.) Korm. rendelet megjelenését követően érkeztek jelzések a támogatással kapcsolatban, melyben jelezték, hogy a minden olyan tevékenység, amely folytatását a pandémia miatt bevezetett korlátozások lehetetlenné tettek szerepelnie kellene a támogatottak között.

A fentiekkel kapcsolatban az MKIK megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztérium szabályozásért felelős szaktárcáját, akiktől az alábbi válasz érkezett:

SZÉP-kártya kedvezmények

2021. július 15.

Meghosszabbították a SZÉP-kártyára szociális hozzájárulási adó mentesen utalható összegek mértékére vonatkozó jogszabályok hatályát.

Vállalati pandémiás jógyakorlatok felmérése - online kérdőív

2021. július 15.
A COVID-19 járvány lehetséges további hullámainak megelőzése, illetve (bekövetkezésük esetén azok) hatékony kezelése érdekében stratégiai fontosságú, hogy a hazai vállalatok megismerjék és implementálják azokat a vállalati pandémiás jógyakorlatokat, amelyek a járvány korábbi hullámaiban eredményesnek bizonyultak a járvány terjedésének megakadályozásában. Ez hozzájárulhat ugyanis ahhoz, hogy egy esetleges negyedik hullám esetén minél kevesebb korlátozó intézkedés bevezetése váljon indokolttá.

E cél elérése érdekében, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban előkészítésre került egy a vállalati pandémiás jógyakorlatok felmérésére irányuló online kérdőív.

Bővült az egyéni vállalkozói tevékenységek köre

2021. június 10.

Az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke (ÖVTJ) bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 36/2011. (XII. 23.) KIM rendelet melléklete június 1-jétől módosult. Új tevékenységi körök bejegyzése, és meglévők kiegészítése történt:

219 ezer forintot kaphatnak a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatók

2021. június 10.

219 ezer forintot kaphatnak a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatók. A kormány segít azoknak a mikrovállalkozásoknak és önfoglalkoztatóknak is, akik alkalmazott híján nem voltak jogosultak az ágazati bértámogatásra - jelentette be Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint.

FELHÍVÁS DÍJMENTES VÁLLALKOZÓI HONLAP LÉTREHOZÁSÁRA!

2021. május 19.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara lehetőséget biztosít  Nagykanizsa és térsége vállalkozói számára egy évre (365 nap) térítésmentesen vállalkozói honlap létrehozására.

A honlap készítése díjmentes, azaz nem terheli a domain regisztráció és a tárhely fenntartási költség sem (pl: www.vallalkozasnev.hu). Az egy éves díjmentes fenntartás után a vállalkozás dönthet, hogy fenntartja-e a honlapot a szolgáltatóval leszerződve, vagy megszünteti azt.

INDUL AZ MKIK GVI 2021. ÁPRILISI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2021. április 21.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

A mostani adatfelvétel témakörei között sajnos továbbra is fontos téma a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása.

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. A kérdőív a https://kutatas.gvi.hu/index.php/592367 címen érhető el.

 

A kitöltött kérdőíveket 2021. április 30-ig várjuk!

 

Átvevőpontként sem működhetnek a zárva tartásra kötelezett üzletek

2021. március 18.

A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) kormányrendelet  végrehajtásával kapcsolatban számos kérdés érkezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához.

Elérhetők az adóbevallási tervezetek

2021. március 18.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idei évben több mint 5,4 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét. Az adóbevalláshoz segítséget kapnak az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is.