Üdvözöljük a

Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Változások a kamara ügyfélszolgálatában

2020. március 16.

TISZTELT ÜGYFELEINK!

  

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírus okozta helyzet miatt

2020. március 16-tól az ügyfélfogadás szünetel.

 

A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében az ügyfélszolgálatunkon zajló személyes ügyintézés helyett kérjük, részesítse előnyben otthona/irodája kényelméből számítógépéről is elérhető szolgáltatásainkat és a telefonos kapcsolat-felvételt!

 

 Sürgős esetben hívja az alábbi telefonszámot:

30/754-3616 

  

Felhívjuk a Tisztelt Vállalkozások figyelmét, hogy a 2020. évi 5000 Ft-os kamarai hozzájárulás 

megfizetésének határidejét a helyzetre való tekintettel módosítottuk

 

2020. június 15-re.

 

A kamarai hozzájárulás befizetésénél kérjük, hogy az átutalást részesítse előnyben.

 Bankszámlaszámunk: Sberbank 14100134-12287549-13000004

A közlemény rovatban szíveskedjen feltüntetni a vállalkozás adószámát.

 

  Kérjük, hogy a kialakult helyzetben járjanak el kellő körültekintéssel és munkatársaik figyelmét is hívják fel a szükséges tennivalókra!

Új, kiemelt mértékű állami támogatással elérhető Széchenyi Kártya konstrukciók

2020. május 11.

TISZTELT ÜGYFELÜNK!

 

Tájékoztatjuk, hogy a Széchenyi Kártya Program keretében kifejezetten a COVID-19 járvány miatti gazdasági nehézségek kezelésére 2020. május 15-től négy új hitelkonstrukció kerül bevezetésre.

„ Közgazdász Nagydíj” Dr. Polay Józsefnek

2020. május 11.

„ Közgazdász Nagydíj” Dr. Polay Józsefnek a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnökének.

MFB Krízis Hitelprogram állami kamattámogatással

2020. április 28.

1171/2020. (IV. 21.) Korm. határozat


a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus világjárvány mikro-, kis- és középvállalkozásokra, valamint nagyvállalatokra gyakorolt gazdasági hatásainak mérséklése érdekében az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság által megvalósításra kerülő hitelkonstrukciókkal kapcsolatos intézkedésekről

Üzleti túlélőcsomag - Friss 04.22.

2020. április 24.

Tisztelt Vállalkozások, Tisztelt Vállalkozók!

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) és a teljes kamarai hálózat kiemelten támogatja a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítését, célzott eszközökkel történő kezelését. Jelen kiadványban hiteles és közérthető formában foglaljuk össze a legfontosabb információkat és az eddig bevezetett intézkedéseket. Ezzel alapvető célunk a vállalkozások válságkezelő intézkedéseinek támogatása. Tájékoztatjuk, hogy jelen dokumentumot folyamatosan frissítjük, ezért kérjük, hogy mindig a honlapunkon elérhető legfrissebb változatból informálódjon.

SOS KORONAVÍRUS!

2020. április 19.

Tisztelt Kanizsaiak és Környékbeliek!

Segítsünk a Titánoknak!

 

Orvosi berkekben így hívják az intenzív csapatát, hiszen ezzel a mondattal adják át nekik a beteget:

"Ti tán tudtok még segíteni!"

 

Most a koronavírusos időben is rájuk hárul a legnehezebb feladat. Ebben a helyzetben új megoldásokra is szükség van.

MKIK KKV Üzleti Túlélőcsomag

2020. április 3.

Tisztelt Vállalkozások, Tisztelt Vállalkozók!

Mesterportré - Horváth Ferenc, Fa-Feri Kft.

2020. március 31.

A természet (is) motiválja a sokoldalú vállalkozót

 

LENDÜLETBEN ! JÓZAN ÉSSZEL

Online Számla: nem kötelező az átállás

2020. március 30.

A járványhelyzet miatt az online számlaadat-szolgáltatásban, 2020. április 1-jétől július 1-jéig nem kötelező átállni a 2.0 verziójú XSD alkalmazására, tehát a korábbi verzióban küldött adatokat is fogadja a NAV.

Tájékoztatás a gyakorlati képzés finanszírozását illetően

2020. március 26.

Tisztelt Duális Képző!

 

Jelen járványügyi helyzetben a következőkről szeretnénk tájékoztatni:

 

szakképző intézményekben tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetésének eljárási szabályairól szóló, JEF/29359/2020-ITM számú egyedi miniszteri határozat értelmében a tanulószerződéses tanulók gyakorlati képzése 2020. március 16-tól az alábbi négy formában valósulhat meg, amelyeknek finanszírozási háttere is különböző:

Megérkeztek a törlesztési moratórium részletszabályai, nem számítható fel kamatos kamat

2020. március 25.

Kedd éjszaka jelent meg a százezrek által várt rendelet a Magyar Közlönyben, amely a hiteltörlesztési moratórium részletszabályait tartalmazza. Ezek lényege, hogy a moratórium idején nem számítható fel kamatos kamat, valamint hogy a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan. Újdonság, hogy a kedvezményt a munkáltatói kölcsönökre és az eszközkezelő programra is kiterjeszti a kormány.

Könnyítettek a házhozszállítás szabályain

2020. március 23.

A Kormány 48/2020. (III. 19.) Korm. rendelete alapján bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül is folytatható üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és csomagküldő kereskedelem veszélyhelyzet idején, ha a kereskedő napi fogyasztási cikket vagy éttermi ételt forgalmaz.

A digitalizáció segíthet a válsághelyzet legyőzésében a legkisebb cégeknél

2020. március 23.

A koronavírussal kapcsolatos szükségintézkedések és annak eredményeként kialakuló gazdasági sokk, a kritikus ágazatokon kívül várhatóan a vállalkozói közösség legkisebb, vagy legkevesebb tartalékkal bíró szereplőit fogja leginkább megviselni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programja digitális „segélyvonallal” és egyéb díjmentes szolgáltatásokkal készül segíteni a jelenleg az online térbe menekülő, bajba jutott cégeknek.

A Kormány felfüggeszti a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét

2020. március 19.

Az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, a kormányülés szünetében a Facebook-oldalán.

Munkaügy - Adózás a vírusfertőzés esetén

2020. március 17.

Mi történik a vállalkozásával az elkövetkező napokban, hetekben? 

Kérdések és válaszok az Adócampus Adótanácsadó Irodától.

Üzleti túlélőcsomag - Friss 2020.05.13

2020. május 14.

Tisztelt Vállalkozások, Tisztelt Vállalkozók!

Gazdaságvédelmi akcióterv - a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások támogatására vonatkozó lehetőségek

2020. május 11.

Tisztelt Kamarai Tagunk! Tisztelt Partnerünk!

 

Az alábbiakban összegyűjtöttük a gazdaságvédelmi akcióterv keretében létrehozott, a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások támogatására vonatkozó lehetőségeket.  

Kijárási korlátozások enyhítése

2020. május 4.

A Kormány 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete a védelmi intézkedésekről

90%-os mértékű visszavonhatatlan állami készfizető kezességvállalás

2020. április 28.

1170/2020. (IV. 21.) Korm. határozat


a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus világjárvány mikro-, kis- és középvállalkozásokra, valamint nagyvállalatokra gyakorolt gazdasági hatásainak mérséklése érdekében az MFB Magyar  Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a Garantiqa Hitelgarancia Zártkörűen Működő Részvénytársaság által megvalósítandó garanciakonstrukciókkal kapcsolatos intézkedésekről

A KAMARAI HÁLÓZAT VÉLEMÉNYE A „GAZDASÁGVÉDELMI AKCIÓTERV”- RŐL

2020. április 20.

A teljes kamarai hálózat közösen véleményezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium gondozásában elkészített Gazdaságvédelmi Akciótervet, amelyről egy 18 oldalas szakmai vélemény született, számos kiegészítéssel, további javaslattal ellátva.

Jelen közleményben a számos javaslat közül csupán néhányat emelünk ki, tekintettel arra, hogy valamennyi terület még további, részletes egyeztetést igényel.

INDUL AZ MKIK GVI 2020. ÁPRILISI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2020. április 8.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. 

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaira ad előrejelzést a gazdasági konjunktúra várható alakulásáról. Az eddigi tapasztalatok szerint felvételünk eredményei megbízhatóan jelzik előre a magyarországi GDP várható alakulását. Eredményeinket többek között felhasználja az OECD, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormányzat a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzései és elemzései során.

MKIK Válságkezelő Csomag

2020. március 31.

Közreadjuk az MKIK és a területi kamarák együttműködésével készült vállalkozói kéréseket és észrevételeket tartalmazó anyagot, melynek célja, hogy elősegítse a cégek vírus által elszenvedett veszteségeinek minimalizálását, az újraindítás megkönnyítését  és sikeres megvalósítását.

Kereskedelmi korlátozások, melyek a koronavírus járványhoz kapcsolódóan léptek életbe

2020. március 30.

Egy helyen összegyűjtve találják azokat a híreket, hasznos linkeket, melyek a kereskedelemmel, szállítmányozással kapcsolatos.

Kijárási korlátozást vezettek be március 28-tól

2020. március 30.

Kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el.

Újabb gazdasági válság? Nyertesként is kijöhetnek a cégek. Segít a digitalizáció!

2020. március 26.

A koronavírussal kapcsolatos szükségintézkedések és annak eredményeként kialakuló gazdasági sokk, a kritikus ágazatokon kívül várhatóan a vállalkozói közösség legkisebb, vagy legkevesebb tartalékkal bíró szereplőit fogja leginkább megviselni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – Modern Vállalkozások Programja digitális „segélyvonallal” és egyéb díjmentes szolgáltatásokkal, felajánlásokkal készül segíteni a jelenleg az online térbe menekülő, bajba jutott cégeknek.

Online pénztárgépek felülvizsgálata veszélyhelyzet idején

2020. március 23.

A NAV csak abban az esetben javasolja a veszélyhelyzet időszaka alatt esedékessé váló éves felülvizsgálatok elvégzését, ha az közvetlen személyes érintkezés nélkül, vagy annak minimalizálásával megoldható.

Felmérés - A koronavírus hatásai és kezelése a hazai vállalati szektorban

2020. március 19.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphasson a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásairól, felmérést végez a hazai vállalkozások körében. A felmérés második hullámában vállalkozása üzleti helyzete és kilátásai  mellett arról szeretnénk képet kapni, hogy hogyan kezelik cégénél a járvány terjedését, illetve milyen eszközök segítenék cége működését.

Szakmai ajánlás - Hogyan járjanak el a kkv-k járvány idején?

2020. március 18.

Az MPRSZ kríziskommuniációs tagozata készített egy szakmai ajánlást a koronavírussal kapcsolatos kommunikációs és szervezetirányítási tevékenységre vonatkozóan.